През 1983 г. филмът на Вергиния Бреснишка Първобитна история удостоява тогавашния

...
През 1983 г. филмът на Вергиния Бреснишка Първобитна история удостоява тогавашния
Коментари Харесай

След 30 г. НАТФИЗ отново е на финала на студентските "Оскари"

През 1983 година филмът на Вергиния Бреснишка " Първобитна история "  удостоява тогавашния ВИТИЗ с първата му номинация за студентски " Оскар ". През 1990-а пък Златин Радев печели влиятелната премия със своята анимация " Консервфилм "  - и това е последния път, когато най-старото българско киноучилище е отбелязвало сходен триумф.

Сега обаче още веднъж е покрай него. Режисьорката от трети курс Теодора-Косара Попова е измежду тримата номинирани за най-хубав документален задграничен студентски филм. С доста благосклонност към персонажите и тънка бдителност към средата, наличието и танца, " Танда "  разказва за четирима участници в една милонга - събитие, в което се събират инцидентни сътрудници, с цел да танцуват танго, споделя анотацията на кино лентата. Теодора-Косара е от втория випуск студенти в Академията, обучавани по напълно новата система, въведена от ректора проф. доктор Станислав Семерджиев, хвалят се от НАТФИЗ.

Кандидатурите за студентските " Оскари " от целия свят тази година са били 1486. От тях са определени 93 полуфиналисти, измежду които след това са селектирани номинираните в категории анимация, документалистика, игрално кино и пробно кино. С българския " Танда " за премията ще се състезават норвежкият " Скъпи баща " и " Miss Curvy " от Англия.

Награждаването ще е на 15 октомври 2020 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР